Dyniowa latte jest popularną jesienną kawą, można ją spotkać w największych sieciowych kawiarniach. Ławo przygotować ją w zaciszu swojej kuchni, z ulubionymi przyprawami korzennymi i wypić w mglisty poranek spoglądając przez okno, ponieważ świetnie rozgrzewa. Podoba mi się to, że kawa nie ma gładkiej konsystencji, lecz wyczuwalne są w niej drobinki dyni i przypraw. Zachęcam do spróbowania, ponieważ jak wiadomo domowe często znaczy lepsze.
dynia obrana ze skóry i pokrojona w małe
kawałki – duża garść
woda
– 5 łyżek
cynamon mielony – szczypta
kardamon mielony – szczypta
imbir mielony – szczypta
pieprz
czarny świeżo mielony –
szczypta
melasa
z chleba świętojańskiego
- łyżka
mleko (najlepiej 3,2%) – szklanka
kawa
– parzona w kawiarce lub
z ekspresu, około 100 ml
Dynię zalej wodą ,gotuj aż zmięknie, dodaj przyprawy i melasę, zmiksuj blenderem na gładką masę. Powstały mus przełóż do wysokiej szklanki, wedle uznania (3 łyżki). Mleko podgrzej i spień, wylej delikatnie na mus. Kawę wlej powoli do szklanki po ściance. W ten sposób powstaną piękne cztery paseczkowe warstwy, możesz już cieszyć się smakiem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz