środa, 4 listopada 2015

Dyniowa korzenna kawa latte

Dyniowa latte jest popularną jesienną kawą, można ją spotkać w największych sieciowych kawiarniach. Ławo przygotować ją w zaciszu swojej kuchni, z ulubionymi przyprawami korzennymi i wypić w mglisty poranek spoglądając przez okno, ponieważ świetnie rozgrzewa. Podoba mi się to, że kawa nie ma gładkiej konsystencji, lecz wyczuwalne są  w niej drobinki dyni i przypraw. Zachęcam do spróbowania, ponieważ jak wiadomo domowe często znaczy lepsze.


dynia obrana ze skóry i pokrojona w małe kawałki – duża garść
woda – 5 łyżek
cynamon mielony – szczypta
kardamon mielony – szczypta
imbir mielony – szczypta
pieprz czarny świeżo mielony – szczypta
melasa z chleba świętojańskiego - łyżka
mleko (najlepiej 3,2%) – szklanka
kawa – parzona w kawiarce lub z ekspresu, około 100 ml
 

Dynię zalej wodą ,gotuj aż zmięknie, dodaj przyprawy i melasę, zmiksuj blenderem na gładką masę. Powstały mus przełóż do wysokiej szklanki, wedle uznania (3 łyżki). Mleko podgrzej i spień, wylej delikatnie na mus. Kawę wlej powoli do szklanki po ściance. W ten sposób powstaną piękne cztery paseczkowe warstwy, możesz już cieszyć się smakiem!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz